BAHARATLAR ÜLKESİ HİNDİSTAN'IN BAHARATLARI

Hindistan'da baharatların meşhur olduğunu hemen hepimiz biliyoruz. Hatta Hindistan'ın adı Sanskritçe Bharat'tır. Bizim baharatla benzeşmesi güzel bir tesadüf ama neden bu ismi aldığı kesin olarak bilinmiyor. Bir çok teori arasından en popüler olanı Kral Bharata Chakravarti'den adını aldığıdır.

Baharat cenneti olan bu ülkede tabii ki bütün yemeklerde bir çok baharat çeşidi bulunuyor. Ben ilk geldiğim zamanlarda hayatta acı yiyemeyen, bizim sade yemek tarzımıza alışmış  damak tadımla baya zorlandım. Gözlerimden yaşlar gelerek dondurmalarla yediğim yemekler çoktur. Gerçekten su bile işe yaramaz o acılarda bilirsiniz :)

Ama zaman acıya alışmak dışında şunu da öğretti ki, Hintliler binlerce yıllık geleneklerini boşuna sürdürmüyorlar. Binlerce yıldır süregelen ayurveda ve ya diğer yöntemler, aslında günümüzde bilimsel verilere dayanıyor. Gerek ruhani anlamda gerekse fiziksel sağlık için yaptıkları şeyler gerçekten mantıklı ve iyi sonuçlar veriyor. Bu yüzden onların yaptıklarına güveniyorum.

Bütün bunları keşfettikten sonra ben de artık sıksık yemeklerime baharat atmaya başladım ve sonuçlar inanılmaz. Her sene mutkaka grip olan, olduğu zaman da en az 3 ay elinne mendille dolaşan. sürekli faranjit olan birisi olarak 3 yıldır bu hastalıkları yaşamadım. Hatta Türkiye'de evdeyken, bütün ailenin grip salgınına yenik düştüğü zamanda bile ben grip olmadım ;) Kan değerlerim her zamankinden daha iyi çıkmaya başladı, saçlarımın dökülmesi azaldı vs. Gerçekten ama gerçekten her baharat bir ilaç gibi ve özellikle sık kullanım uzun süreçte vücudunuz için çok yararlı.

Hintliler bu baharatları genelde yemek yaparken ilk aşamada  yağda yakarlar. Bu aslında doğru  çünkü  baharatların içindeki maddelerin aktifleşmesi için ısınması gerekiyor. Baharatlar yağda ısındıktan sonra, soğan , domates , sebze ne gerekiyorsa koyup normal pişirmeye devam ediyorlar. Tabi acı biberi de basıp, hatta yanında acı biber yiyorlar :)

Aşağıda en çok kullanılan baharatları sizin için sıraladım.


1. Zerdeçal



Zerdeçal yararlı bir baharat olmanın dışında Hindistan'da kutsal bir anlamda taşıyor. Evlilik töreni ritüellerinde kullanılıyor.

Genelde her yemeğe katılan zerdeçal, özellikle kronik ağrılara çok iyi geliyor. Antibiyotik etkisi ile, hastalıklardan koruyup iyileşme sürecinize yardımcı oluyor. Ne zaman hasta olsam, sıcak süt ve zerdeçal içerim. Gerçekten kısa sürede iyileşmeye yardımcı. Kendisi aynı zamanda yüksek antioksidanlara sahip ve yaslanma karşıtı. Burada kremlerde, sabunlarda, güzellik ürünlerinde de zerdecal bulunuyor. Kalp sağlığına, diyabete, eklem ağrılarına, hatta kansere kadar herşeye iyi gelir. Sabah içeceğiniz ılık şu-zerdecal-limon karışımının birkaç ay içinde vücudunuzda yapacağı değişikliklere inanamayacaksınız.



2. Asafoetida





Hindistan'da hing diye bilinen baharat. Sanırım şeytantersi bitkisi diye geçiyor. Gerçekten güçlü bir tadı var ve konulduğu her yemekte diğer kokuları bastırır. O yüzden küçük miktarlarda kullanırlar ama hemen hemen her yemeğe atılır. Spazm çözücü, sancı giderici, balgam söktürücü, gaz giderici, böcek kovucu ve antelmintik etkili bir halk ilacı olarak kullanılan, maydanozgiller familyasından bir bitkidir.



3. Kimyon Tohumu





Hindistan'da jeera adıyla bilinir. En çok kullanılan baharatlardan biridir. İçeceği yapılır, pilava konur, aklınıza gelebilecek her yerde jeera vardır. Toz hali de  kullanılıyor. Bana tadı ve kokusu çok keskin geliyor, çok kullanamıyorum ama yine de tüketmeye çalışıyorum. Kendisi bağışıklık sistemini güçlendirir, mide bulantısını geçirir, ağrıları ve krampları azaltır, sindirime çok iyidir (ağır yemek sonrası kimyon tohumu suyu içerler), demir açısından zengindir.



4. Zencefil





Zerdecal gibi kutsal olan zencefilin aslında tarihi çok eskilere dayanıyor. Asya ülkelerinde yeri çok büyüktür ve iyi gelmediği şey yoktur. Hatta zerdeçal ve zencefil tüketirseniz ölüm kapınıza gelmez derler. Gerçekten Hindistan'da her yemeğin, her sosun ,tatlının içinde taze zencefil bulunur. Meşhur masala çayında da zencefil kullanılır. Soğuk algınlığına ağrılara, öksürüğe iyi gelir. Tansiyonu düzenler. Mide bulanmasını bastırır. (uzun yola çıkanlar için zencefil suyu ya da tabletleri önerilir) Güçlü bir antioksidan kaynağıdır.




5. Kakule





Zencefil benzeri yararlara sahip bu baharat özellikle tatlılarda ve çayda kullanılıyor. Ben açıkçası çay dışında tadına kokusuna çok alışamadım. Özellikle yemeklere çok fazla konulunca bir tek kakulenin tadı geliyor. Biryani mesela, herkesin bayıla bayıla yediği yemek. Ama pilav-et bileşeni içeren yemekten kakule ve tarçın tadı gelmesi pek bana göre değil. Ama yararlı mı ? Evet.  Kanser ile savaşır Karaciğeri korur. Sindirimi rahatlatır. Kötü ağız kokularını giderir.Öksürük, nezle, astım için iyidir. Afrodizyaktır.



6. Kara Biber





İşte en sonunda bildiğimiz bir şey! Canımız kanımız karabiberimiz Hint mutfağında da çok kullanılıyor. Yemeklerin dışında çay gibi içeklerde de tüketiliyor.Benim arkadaşımın bahçesinde organik yetişiyor ve onlardan alıp taze çekerek kullanıyorum miş gibi. Bol miktarda vitamin mineral içerir. Potasyum,magnezyum, C,K.A vitaminlari açısından zengin. Öksürük ve soğuk algınlığında anlık iyileşme sağlayabilir.Doğal antibiyotiktir.  Metabolizmayı hızlandırır. Cilde iyi gelir. Antidepresandır.



7. Karanfil





Karanfil yine yemeklerde tatlı kokusuyla bana garip gelse de burada hem yemeklerde, hem tatlılarda, hem çaylarda kullanılıyor. Karanfil eski çağlardan beri hastalık tedavilerinde kullanılır. Antiseptiktir. A,K,E ve B6 vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun yanı sıra çok iyi bir kalsıyum, potasyum, sodyum, manganez deposudur. İnanılmaz derecede uçucu yağlar içerir. Omega 3 ve Omega 6’nin çok bulunduğu ender bitkilerdendir.Diş ağrılarını giderir, bulantı ve kusmalara iyi gelir. Öksürük,sinuzit, soğuk algınlığına iyi gelir. Şişkinliği giderir. Akneleri giderir.Yorgunluğu alır. Saç için faydalıdır.


8.Safran





Safran burada özellikle biryanide ve tatlılarda,içeceklerde kullanılır. Birçok kozmetik üründe de safran bulunur. En pahalı baharatlardan birisidir. Sağlık üzerinde anlık etki verebilir. Bu yüzden alternatif tıpta çok kullanılır. Vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bol protein ve lif içerir. Piridoksin, Riboflavin, C vitamini , sodyum içerirken, potasyum açısından inanılmaz zengindir.
Safran ayrıca, mükemmel miktarda manganez içerir, bunun yanında demir, bakır, kalsıyum, fosfor, selenyum, çinko gibi sağlık açısından hayati önem taşıyan mineraller safranda bol miktarda vardır.  Antidepresandır, hücre yenileyicidir. Cilt sağlığı için çok faydalıdır.



9. Tarçın





Neredeyse her yemekte, her masala karışımında bulunur. En önemli özeliği kan şekeri dengelemesidir ve tatlı isteğinizi keser. Bu yüzden kilo vermeye yardımcıdır. Soğuk algınlığına iyi gelir. Sindirime yardımcıdır. Hipertansiyona iyi gelir.Alzheimer, parkinson ve diyabet hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.Antioksidandır. Bağışıklık güçlendirir.



10. Hardal Tohumu




Yağlı tohumlardır. Hatta Hint mutfağında hardal yağıda çok kullanılır. Hardal tohumu, b-kompleks vitaminlari barındırır.Kanserle mücadele eder. Sedef hastalığını tedavi eder. Migrene,astıma,soğuk algınlığına iyi gelir.Kaş ağrılarını rahatlatır. Saçları güçlendirir.



11.Kişniş






Gerçekten bütün baharatlar içinde en çok alışamadığımdır kendisi. Maydanoza çok benziyor. Burada maydanoz bulmak çok zor. Her yemekte, kişnis tohumu. kişnis tozu ve taze kişnis bolbol kullanılır. Esansiyel yağlar, C ve K vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca az miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum, tiamin, niasin ve karoten içermektedir.Cilt iltihaplarına iyi gelir. Kolestrolü düşürür, kan basıncını düzenler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansızlığa iyi gelir.



12.Acı Biber





Yemeklerde toz acı biber dışında, kurutulmuş kırmızı ya da yeşil acı biberler de konur. Üzerine bir de yemeğin yanına tazesi ısırılarak yenir. Hemen herşey acılı burada ve ben de eskiden karabiber bile yiyemediğim halde şuan acıyı çok seviyorum ve deli gibi acı yiyorum. Acı özellikle metabolizmaya çok iyi gelir. Antidepresandır. ( Hintliler neden mutlu sanıyorsunuz :) ) Soğuk algınlığına iyi gelir. A,C,E,K vitaminleri açısından zengindir. Çok güçlü bir antioksidandır. Yaşlanma karşıtıdır. Kalsıyum,demir,magnezyum,selenyum gibi mineraller açısından zengindir. Kan dolaşımını hızlandırır. Tansiyonu dengeler.



İnanın bu baharatlar yazdıklarımdan çok daha fazla faydalara sahip ve mutlaka tüketmek gerekiyor. Herbirini düzenli larak tüketirsek sanırım hiç hasta olmayız.  Ben de artık hintliler gibi herşeyi  katıyorum yemeklere, katamadıklarımı da çay yapıp içiyorum.


Tarifler gelecek :)


Görüşmek üzere


Yorumlar

  1. Merhabalar🙋Hintli bir ailenin mutfağında çalışıyorum İstanbul'da yaşıyor kendileri,ve evet saydiklarinizin hepsi kullandiklarimiz arasında,ve zencefilsiz s(kök rendelenir,tazesi doğranır her ikisini her yemekte kullaniriz)acısız yemek yapmadık,üstelik biz bir iki diş koyarken her yemeğe 1 baş sarımsak koyuyoruz,acıyı ise daha çok yeşilliklerle blendirdan geçirip su ekleyip içiyorlar,sabah kahvaltıda yoğurt ve bol baharatlı omlet,ve her öğün ayrı yemek pişiriyoruz,her boy düdüklü tencere var çay tabağı küçüklüğünde dahi her şey en fazla 15 dk pisirilip cesnilendirilip yeniyor,hayatımda görmediğim kadar baharat stokları var,ve bu yemekleri tatmak benim için müthiş bir zevk,daha önceki isim bir İran mutfagiydi o sebepten baharat aşığıyım ve bu konuda şanslıyım diye düşünüyorum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar benim merak ettiğim şey, bizim usül dışında farklı olarak tavuk sosunda hangi baharatları kullanıyorsunuz? Ben bir baharat aşığıyım farklı baharat öhrenmek istiyorum. İnternette hep bildiğim baharat yayınlanıyor. Mesela poy baharatından kimse bahsetmiyorum ama çok lezzet ve koku veriyor.teşekkürler...

      Sil
    2. Merhabalar benim merak ettiğim şey, bizim usül dışında farklı olarak tavuk sosunda hangi baharatları kullanıyorsunuz? Ben bir baharat aşığıyım farklı baharat öhrenmek istiyorum. İnternette hep bildiğim baharat yayınlanıyor. Mesela poy baharatından kimse bahsetmiyorum ama çok lezzet ve koku veriyor.teşekkürler...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Düşük Karbonhidratlı Ketojenik Ekmek

Ketojenik Diyete Giris 1 :)