BAHARATLAR ÜLKESİ HİNDİSTAN'IN BAHARATLARI
Hindistan'da baharatların meşhur olduğunu hemen hepimiz
biliyoruz. Hatta Hindistan'ın adı Sanskritçe Bharat'tır. Bizim baharatla
benzeşmesi güzel bir tesadüf ama neden bu ismi aldığı kesin olarak bilinmiyor.
Bir çok teori arasından en popüler olanı Kral Bharata Chakravarti'den adını
aldığıdır.
Baharat cenneti olan bu ülkede tabii ki bütün yemeklerde bir
çok baharat çeşidi bulunuyor. Ben ilk geldiğim zamanlarda hayatta acı
yiyemeyen, bizim sade yemek tarzımıza alışmış
damak tadımla baya zorlandım. Gözlerimden yaşlar gelerek dondurmalarla
yediğim yemekler çoktur. Gerçekten su bile işe yaramaz o acılarda bilirsiniz :)
Ama zaman acıya alışmak dışında şunu da öğretti ki,
Hintliler binlerce yıllık geleneklerini boşuna sürdürmüyorlar. Binlerce yıldır
süregelen ayurveda ve ya diğer yöntemler, aslında günümüzde bilimsel verilere
dayanıyor. Gerek ruhani anlamda gerekse fiziksel sağlık için yaptıkları şeyler
gerçekten mantıklı ve iyi sonuçlar veriyor. Bu yüzden onların yaptıklarına
güveniyorum.
Bütün bunları keşfettikten sonra ben de artık sıksık
yemeklerime baharat atmaya başladım ve sonuçlar inanılmaz. Her sene mutkaka
grip olan, olduğu zaman da en az 3 ay elinne mendille dolaşan. sürekli faranjit
olan birisi olarak 3 yıldır bu hastalıkları yaşamadım. Hatta Türkiye'de
evdeyken, bütün ailenin grip salgınına yenik düştüğü zamanda bile ben grip
olmadım ;) Kan
değerlerim her zamankinden daha iyi çıkmaya başladı, saçlarımın dökülmesi
azaldı vs. Gerçekten ama gerçekten her baharat bir ilaç gibi ve özellikle sık
kullanım uzun süreçte vücudunuz için çok yararlı.
Hintliler bu baharatları genelde yemek yaparken ilk
aşamada yağda yakarlar. Bu aslında
doğru çünkü baharatların içindeki maddelerin aktifleşmesi
için ısınması gerekiyor. Baharatlar yağda ısındıktan sonra, soğan , domates ,
sebze ne gerekiyorsa koyup normal pişirmeye devam ediyorlar. Tabi acı biberi de
basıp, hatta yanında acı biber yiyorlar :)
Aşağıda en çok kullanılan baharatları sizin için sıraladım.
1. Zerdeçal
Zerdeçal yararlı bir baharat olmanın dışında Hindistan'da
kutsal bir anlamda taşıyor. Evlilik töreni ritüellerinde kullanılıyor.
Genelde her yemeğe katılan zerdeçal, özellikle kronik
ağrılara çok iyi geliyor. Antibiyotik etkisi ile, hastalıklardan koruyup
iyileşme sürecinize yardımcı oluyor. Ne zaman hasta olsam, sıcak süt ve zerdeçal
içerim. Gerçekten kısa sürede iyileşmeye yardımcı. Kendisi aynı zamanda yüksek
antioksidanlara sahip ve yaslanma karşıtı. Burada kremlerde, sabunlarda,
güzellik ürünlerinde de zerdecal bulunuyor. Kalp sağlığına, diyabete, eklem
ağrılarına, hatta kansere kadar herşeye iyi gelir. Sabah
içeceğiniz ılık şu-zerdecal-limon karışımının birkaç ay içinde vücudunuzda
yapacağı değişikliklere inanamayacaksınız.
2. Asafoetida
Hindistan'da hing diye bilinen baharat. Sanırım şeytantersi bitkisi
diye geçiyor. Gerçekten güçlü bir tadı var ve konulduğu her yemekte diğer
kokuları bastırır. O yüzden küçük miktarlarda kullanırlar ama hemen hemen her
yemeğe atılır. Spazm çözücü, sancı giderici, balgam söktürücü, gaz giderici,
böcek kovucu ve antelmintik etkili bir halk ilacı olarak kullanılan,
maydanozgiller familyasından bir bitkidir.
3. Kimyon Tohumu
Hindistan'da jeera adıyla bilinir. En çok kullanılan
baharatlardan biridir. İçeceği yapılır, pilava konur, aklınıza gelebilecek her
yerde jeera vardır. Toz hali de kullanılıyor. Bana tadı ve kokusu çok keskin geliyor, çok kullanamıyorum
ama yine de tüketmeye çalışıyorum. Kendisi bağışıklık sistemini güçlendirir,
mide bulantısını geçirir, ağrıları ve krampları azaltır, sindirime çok iyidir
(ağır yemek sonrası kimyon tohumu suyu içerler), demir açısından zengindir.
4. Zencefil
Zerdecal gibi kutsal olan zencefilin aslında tarihi çok
eskilere dayanıyor. Asya ülkelerinde yeri çok büyüktür ve iyi gelmediği şey
yoktur. Hatta zerdeçal ve zencefil tüketirseniz ölüm kapınıza gelmez derler.
Gerçekten Hindistan'da her yemeğin, her sosun ,tatlının içinde taze zencefil
bulunur. Meşhur masala çayında da zencefil kullanılır. Soğuk algınlığına
ağrılara, öksürüğe iyi gelir. Tansiyonu düzenler. Mide bulanmasını bastırır.
(uzun yola çıkanlar için zencefil suyu ya da tabletleri önerilir) Güçlü bir
antioksidan kaynağıdır.
5. Kakule
Zencefil benzeri yararlara sahip bu baharat özellikle
tatlılarda ve çayda kullanılıyor. Ben açıkçası çay dışında tadına kokusuna çok
alışamadım. Özellikle yemeklere çok fazla konulunca bir tek kakulenin tadı
geliyor. Biryani mesela, herkesin bayıla bayıla yediği yemek. Ama pilav-et
bileşeni içeren yemekten kakule ve tarçın tadı gelmesi pek bana göre değil. Ama
yararlı mı ? Evet. Kanser ile savaşır
Karaciğeri korur. Sindirimi rahatlatır. Kötü ağız kokularını giderir.Öksürük,
nezle, astım için iyidir. Afrodizyaktır.
6. Kara Biber
İşte en sonunda bildiğimiz bir şey! Canımız kanımız
karabiberimiz Hint mutfağında da çok kullanılıyor. Yemeklerin dışında çay gibi
içeklerde de tüketiliyor.Benim arkadaşımın bahçesinde organik yetişiyor ve
onlardan alıp taze çekerek kullanıyorum miş gibi. Bol miktarda vitamin mineral
içerir. Potasyum,magnezyum, C,K.A vitaminlari açısından zengin. Öksürük ve
soğuk algınlığında anlık iyileşme sağlayabilir.Doğal antibiyotiktir. Metabolizmayı hızlandırır. Cilde iyi gelir.
Antidepresandır.
7. Karanfil
Karanfil yine yemeklerde tatlı kokusuyla bana garip gelse de
burada hem yemeklerde, hem tatlılarda, hem çaylarda kullanılıyor. Karanfil eski
çağlardan beri hastalık tedavilerinde kullanılır. Antiseptiktir. A,K,E ve B6
vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun yanı sıra çok iyi bir kalsıyum,
potasyum, sodyum, manganez deposudur. İnanılmaz derecede uçucu yağlar içerir.
Omega 3 ve Omega 6’nin çok bulunduğu ender bitkilerdendir.Diş ağrılarını
giderir, bulantı ve kusmalara iyi gelir. Öksürük,sinuzit, soğuk algınlığına iyi
gelir. Şişkinliği giderir. Akneleri giderir.Yorgunluğu alır. Saç için
faydalıdır.
8.Safran
Safran burada özellikle biryanide ve tatlılarda,içeceklerde
kullanılır. Birçok kozmetik üründe de safran bulunur. En pahalı baharatlardan
birisidir. Sağlık üzerinde anlık etki verebilir. Bu yüzden alternatif tıpta çok
kullanılır. Vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bol protein ve lif
içerir. Piridoksin, Riboflavin, C vitamini , sodyum içerirken, potasyum
açısından inanılmaz zengindir.
Safran ayrıca, mükemmel miktarda manganez içerir, bunun
yanında demir, bakır, kalsıyum, fosfor, selenyum, çinko gibi sağlık açısından
hayati önem taşıyan mineraller safranda bol miktarda vardır. Antidepresandır, hücre yenileyicidir. Cilt
sağlığı için çok faydalıdır.
9. Tarçın
Neredeyse her yemekte, her masala karışımında bulunur. En önemli
özeliği kan
şekeri dengelemesidir ve tatlı isteğinizi keser. Bu yüzden kilo vermeye
yardımcıdır. Soğuk algınlığına iyi gelir. Sindirime yardımcıdır. Hipertansiyona
iyi gelir.Alzheimer, parkinson ve diyabet hastalıklarının tedavisinde
yardımcıdır.Antioksidandır. Bağışıklık güçlendirir.
10. Hardal Tohumu
Yağlı tohumlardır. Hatta Hint mutfağında hardal yağıda çok
kullanılır. Hardal tohumu, b-kompleks vitaminlari barındırır.Kanserle mücadele eder.
Sedef hastalığını tedavi eder. Migrene,astıma,soğuk algınlığına iyi gelir.Kaş
ağrılarını rahatlatır. Saçları güçlendirir.
11.Kişniş
Gerçekten bütün baharatlar içinde en çok alışamadığımdır
kendisi. Maydanoza çok benziyor. Burada maydanoz bulmak çok zor. Her yemekte,
kişnis tohumu. kişnis tozu ve taze kişnis bolbol kullanılır. Esansiyel yağlar,
C ve K vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca az miktarda kalsiyum, fosfor,
potasyum, tiamin, niasin ve karoten içermektedir.Cilt iltihaplarına iyi gelir.
Kolestrolü düşürür, kan
basıncını düzenler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansızlığa iyi gelir.
12.Acı Biber
Yemeklerde toz acı biber dışında, kurutulmuş kırmızı ya da
yeşil acı biberler de konur. Üzerine bir de yemeğin yanına tazesi ısırılarak
yenir. Hemen herşey acılı burada ve ben de eskiden karabiber bile yiyemediğim
halde şuan acıyı çok seviyorum ve deli gibi acı yiyorum. Acı özellikle
metabolizmaya çok iyi gelir. Antidepresandır. ( Hintliler neden mutlu
sanıyorsunuz :) ) Soğuk algınlığına iyi gelir. A,C,E,K vitaminleri açısından
zengindir. Çok güçlü bir antioksidandır. Yaşlanma karşıtıdır.
Kalsıyum,demir,magnezyum,selenyum gibi mineraller açısından zengindir. Kan dolaşımını
hızlandırır. Tansiyonu dengeler.
İnanın bu baharatlar yazdıklarımdan çok daha fazla faydalara
sahip ve mutlaka tüketmek gerekiyor. Herbirini düzenli larak tüketirsek sanırım
hiç hasta olmayız. Ben de artık
hintliler gibi herşeyi katıyorum
yemeklere, katamadıklarımı da çay yapıp içiyorum.
Tarifler gelecek :)
Görüşmek üzere
Merhabalar🙋Hintli bir ailenin mutfağında çalışıyorum İstanbul'da yaşıyor kendileri,ve evet saydiklarinizin hepsi kullandiklarimiz arasında,ve zencefilsiz s(kök rendelenir,tazesi doğranır her ikisini her yemekte kullaniriz)acısız yemek yapmadık,üstelik biz bir iki diş koyarken her yemeğe 1 baş sarımsak koyuyoruz,acıyı ise daha çok yeşilliklerle blendirdan geçirip su ekleyip içiyorlar,sabah kahvaltıda yoğurt ve bol baharatlı omlet,ve her öğün ayrı yemek pişiriyoruz,her boy düdüklü tencere var çay tabağı küçüklüğünde dahi her şey en fazla 15 dk pisirilip cesnilendirilip yeniyor,hayatımda görmediğim kadar baharat stokları var,ve bu yemekleri tatmak benim için müthiş bir zevk,daha önceki isim bir İran mutfagiydi o sebepten baharat aşığıyım ve bu konuda şanslıyım diye düşünüyorum 😊
YanıtlaSilMerhabalar benim merak ettiğim şey, bizim usül dışında farklı olarak tavuk sosunda hangi baharatları kullanıyorsunuz? Ben bir baharat aşığıyım farklı baharat öhrenmek istiyorum. İnternette hep bildiğim baharat yayınlanıyor. Mesela poy baharatından kimse bahsetmiyorum ama çok lezzet ve koku veriyor.teşekkürler...
SilMerhabalar benim merak ettiğim şey, bizim usül dışında farklı olarak tavuk sosunda hangi baharatları kullanıyorsunuz? Ben bir baharat aşığıyım farklı baharat öhrenmek istiyorum. İnternette hep bildiğim baharat yayınlanıyor. Mesela poy baharatından kimse bahsetmiyorum ama çok lezzet ve koku veriyor.teşekkürler...
Sil