Düşük Karbonhidratlı Ketojenik Ekmek
Ekmek Dünya'nın en güzel şeyi değil mi? Özellikle biz Türkler için..Açıkçası o kadar yere gittim, tek özlediğim şey kahvaltımız, ve çıtır çıtır sıcacık fırın ekmeğimiz oldu..Hatta Hindistan'dan ilk döndüğümde yediğim ilk şey zeytindi :) Herkes kebab vs bekledi ama ben ekmek peynir zeytin istedim..
Bizim içi ekmek vazgeçilmez gerçekten. Özellikle kahvaltı için. Gerçekten kendi adıma söylüyorum,yemekleri ekmeksiz yiyebilirim ama sabah az da olsa bana ekmek verin ya lütfen. O zaman bütün gün iyi hissediyorum..
Hindistan'da genelde ekmek almazlar, kadınlar saatlerce mutfaktan çıkmayarak her gün taze taze chapati denen, bizim lavaş ekmeğimiz gibi ama tam buğday unundan ekmek yaparlar. Onu da çok severim :) Nispeten daha sağlıklı çünkü hazır satılan ekmekler burada çok şekerli ve katkı maddeli..
Ama gelin görün ki, ketojenik diyette ekmeğin hiç bir türü yok. İyi tamam eyvallah yemem. Ama bir süre sonra insan azda olsa bir parça ekmek ihtiyacına düşüyor. O anlarda diyeti bozacak mıyız? Hayır! Beyaz buğday unu yerine kullanacağımız düşük karbonhidratlı maddeler ile kendi ketojenik ekmeğimizi yapabiliriz! İnternette çok tarif var, ben de denedim ve en son bu tarifte karar kıldım.
Beyaz un yerine genelde hindistan ceviz unu yada badem unu kullanılıyor. E ben de Hindistan cevizinin tam yerinde yaşıyorum. Neden olmasın dedim, denedim ve sonuç süper oldu, deneyen arkadaşlarım da çok beğendi. Burada zaten hindistan cevizi mutfakta çok kullanıldığı için tadı onlara yabancı gelmedi. Ama bir Türk olarak ben de çok sevdim. Kulağa tatlı gelebilir ama cidden tatlı değil, çok hindistan cevizi kokmuyor ve neredeyse nötr bir tadı var. Menemenin yanında iyi gidiyor :)
Arada sırada canınızın çektiğinde yapabileceğiniz bu misss tarifi paylaşıyorum aşağıda..
Malzemeler : 5 yumurta, 2 kaşık yoğurt, kabartma tozu, bir çay kaşığı tuz, 2 kaşık hindistan cevizi yağı, aldığı kadar hindistan cevizi unu
Yapılışı : Yumurtaları bir çay kaşığı tuz ile kabarana kadar çırpın. Üzerine hindistan ceviz yağı ve yoğurdu koyun. Yine çırpın. En son ayrı kapta homojen karıştırdığınız hindistan cevizi unu ve kabartma tozunu katın. Kıvamı kekten biraz daha katı olacak. Sonra kalıbınıza dökün ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar ve kürdana bulaşmayacak kıvama gelene kadar pişirin.
Üzerine sıcakken tereyağı sürüp, peynirle yiyebilirsiniz. Cidden herşeyin yanına yakışıyor. En önemlisi karbonhidratı yok denecek kadar az.
Not: Resimde görüldüğü gibi kıvamı gayet iyi, dağılmıyor, neredeyse ekmek dokusunda. Yine de dokuyu iyi tutmak için bir miktar ksantan sakızı karıştırılan tarifler var. Ben kimyasaldan kaçmak istediğim için kullanmıyorum, siz deneyebilirsiniz dilerseniz. Ayrıca eğer daha büyük kalıbınız varsa yumurta sayısını ve malzemeleri artırın.
Not2: Unu internetten sipariş verebilirsiniz. Malesef Türkiye'de buradaki gibi heryerde bulunmuyor. Sanırım bir gün döndüğümde en çok bunları özleyeceğim ve ev yapımı manda yoğurdumu. (yoğurdumu da anlatacağım bir gün ) Ben hatta bu aralar unu almıyorum, direk olgun hindistan cevizi alıyorum. İkiye kesiyorum. Suyunu kullanıyorum :) Etini ise, burada el makinesi gibi bir şey var, onunla rendeliyorum. Bir tülbent ile sütünü sıkıyorum . ( organik yağ da bu sütten elde ediliyor) Sonra sütünü kahvemde kullanıyorum. Unu da fırında kurutup ekmek yapıyorum:) misss gibi.
Siz de karbonhidratları en azından belli dönemlerde bırakın ve az karbonhidratlı beslenerek sağlığınıza sağlık katın. Canınınızın çektiği şeylerde de böyle alternatifler kullanın.
Merhaba, Hinidstan cevizi yağı yerine zeytinyağı veya tereyağı kullanılabilir mi? Malum TRde fiyatlar nedeniyle
YanıtlaSil